1627 Vergaderingen in het “schuttershuis”

De wethouders vergaderden er meermaals “ter bestraffing van de misdadigers”, ondermeer op 10 november 1627. Omdat het kasteel van Leefdaal (toen eigendom van de familie de Merode), de meer voor de hand liggende vergaderruimte, nog in heropbouw was na een brand van 1626? Als er een “schuttershuis” was, dan was er ook een schuttersgilde.

“Alle verenigingen die spontaan uit het volk voortkomen zijn ouder dan de eerste schriftelijke sporen die ze nalaten. De eerste aanduiding van het bestaan van een gilde te Leefdaal vinden we in 1627 toen de schepenen op 10 november vergaderden in een «schuttershuis», meer is hierover niet geweten.”

Bronnen

  • Frans Maes “Schuttersgilden: de St Sebastiaensgilde”
  • Willy Brumagne in “De Horen” 1999 nr 4 pag 175-184

Historische context

de “Spaanse Nederlanden” (1621-1713) – koning Philips IV


Reacties

1627 Vergaderingen in het “schuttershuis” — 1 reactie

  1. Pingback: Wanneer zijn de Jefkes van Leefdaal precies ontstaan? | Jefkes, Pekes en Mekes Leefdaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.