1805 Napoleon Bonaparte laat het verenigingsleven opnieuw toe

"fusillier"

“fusillier”

maar hij recruteert driftig “jonkmans” voor zijn leger, zodat er van heroprichting van Jongmansgilden niet meteen sprake kan zijn. Toch lijken de Jefkes zich in 1839 gedeeltelijk te hebben laten inspireren door het legerkostuum van de keizerlijke soldaten: zij kozen ook voor een witte broek als onderdeel van het uniform.

De legers van toen hadden geen camouflagekledij en gebruikten geen guerilla-taktieken, integendeel: ze deden er alles aan om zo opvallend en afschrikwekkend mogelijk te zijn. Daarom ondermeer de witte broek, de hoofddeksels versierd met pluimen om de soldaten groter te laten lijken, dreunende landsknechttrommels om de vijand de bibber op het lijf te jagen…

Historische context

Napoleon BonaparteKeizer Napoleon I (1804-1814)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.