Gelukkige koningen en koningin 2022

We mochten vandaag eindelijk nog eens met Jefkes, Mekes en Pekes in stoet door het centrum van Leefdaal trekken om de strafste schutters van 2019 te gaan ophalen en de nieuwe gelukkigen voor 2022-2023 naar huis te begeleiden.

Bij de Jefkes wist Jordy Bideloo het snelst de hoofdvogel af te schieten, bij de Pekes deed Albert Arnoets dat nog veel sneller en bij de Mekes wist Lore Weygantt zich uiteindelijk voor de 4e keer tot koningin te kronen. Jordy was al koning in 2012, Albert in 1971 en 1992 maar keizerin Lore spant de kroon met eerdere titels in 2015, 2016, 2017.

Proficiat allemaal!

Het bestuur van Jefkes, Pekes en Mekes wenst uitdrukkelijk en dankbaar alle vrijwilligers te bedanken die eens te meer hebben bijgedragen om er een onvergetelijke dag van te maken! Zonder u was het niet gelukt. Afspraak op 25 juni 2023 voor de volgende koningsschieting.

Het palmares van alle gekende laureaten sinds 1930 kan je steeds bekijken op de pagina “Koningen

Beeldverslag 1977

We kregen van Etienne Borloo nog wat nooit eerder gepubliceerde foto’s (eigenlijk dia’s) van de Jefkes festiviteiten anno 1977 … Het was in die tijd heel wat comfortabeler dan nu om met z’n allen tegelijk naar de hoofdvogel te schieten. Afstand houden omwille van covid-19 zou toen mogelijk geweest zijn, maar het was niet nodig.

Jefkes 1977 in beeld

Toen we nog geen witte pruik hadden …
Klik op de afbeelding om het album te bekijken

 

Beeldverslag 2019 – Jefkes (nog eens) op ROBtv

Een ijverige medewerker van ROBtv maakte een kort filmpje van de koningsschieting editie 2019, waarvoor dank. In de aankondiging op de website van ROB (en in een lukraak straatinterview van de reportage) wordt echter gewag gemaakt van de 180e verjaardag van de Jefkes-schietingen. Dat is niet correct

We vierden weliswaar de 180e verjaardag van de heroprichting van de Jefkes maar de vereniging en haar schuttersactiviteiten zijn minstens 375 jaar oud. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de vereniging al in 1626 of (veel) vroeger actief was en dat bij de eerste schietingen  de hoofdvogel op de kerktoren werd geplaatst.

Meer details over de geschiedenis van de Jefkes en de redenen voor die heroprichting kan u terugvinden in de rubriek … “Geschiedenis