Koningsschieting 2022 Jefkes , Pekes en Mekes

Na het lange wachten is het op zondag 26 juni eindelijk weer zover, dan houden de Jefkes nr 1 hun jaarlijkse koning(inne)schieting !
Onze dag ziet er dit jaar als volgt uit:
  • 8u: samenkomst aan de Parochiezaal voor alle Jefkes, Pekes en Mekes en de begeleidende muzikanten. (inschrijvingsgeld 20 euro voor wie ouder is dan 18 jaar )
  • 8u30 vertrek – ophalen koning Jefkes (Jens Van Geel aan de Dorpstraat 523)
  • aansluitend – ophalen koningin Mekes (Annelore Van Buekenhout aan de Nollekenstraat 7)
  • aansluitend – ophalen koning Pekes (Johan Deherdt aan de Korbeekstraat 30)
  • aansluitend  – naar “Oud Gemeentehuis Leefdaal” waar we de gemeentemandatarissen begroeten circa 11u
  • aansluitend – naar het kasteel van Graaf de Liedekerke
  • circa 12u – naar de schuttersweide voor 2 Koningsschietingen en 1 Koninginneschieting
Na de traditionele koningsschieting en kroning blijven we even aan de Wip.  Na het eten van broodjes, brengen we in de namiddag onze nieuwe koningin en koningen naar huis.
Na het terugbrengen van de koningin en beide koningen gaan we nog even langs  “Carrefourke” aan de Neerijsesteenweg en “’t Schrijverke” aan de Dorpstraat. In de Parochiezaal worden daarna onze feestelijkheden afgesloten met een barbecue.

Vanaf 21u fuif: iedereen welkom!

Wie graag wil aansluiten bij onze vereniging en/of niet over de gepaste kledij beschikt kan, na 15 mei, contact opnemen met ons bestuurslid Paula Puttemans (Everbergsesteenweg 23, 3061 Leefdaal , 02.767.66 05).

Voor zij die graag al een beetje op voorhand gaan oefenen, organiseren de Jefkes, Pekes en Mekes nr 1 een oefensessie op vrijdag 24 juni vanaf 18u (van 18u tot 19u voorbehouden voor de Mekes).
Op zaterdag 28 mei, zaterdag 4, zaterdag 11 en zaterdag 18 juni vanaf 18u zijn er oefenschietingen georganiseerd door en ten voordele van de Onafhankelijke Wipmaatschappij van Leefdaal. Iedereen welkom!
De prijs voor de afsluitende barbecue (vanaf 18u) bedraagt 20 euro voor volwassenen (3 stukken vlees) en kinderen betalen 10 euro (1 stuk vlees).
Inschrijven hiervoor kan tot 19/06 via mail aan jefkesnr1BBQ@hotmail.com en via overschrijving op rekeningnummer : BE21 9730 2953 3403 (Jefkes, Pekes en Mekes nr 1), met vermelding naam en aantal volwassenen en kinderen.
BETAALD = INGESCHREVEN VOOR BBQ!!!
Met vriendelijke groeten en tot zondag 26 juni !
Het bestuur

Beeldverslag 1977

We kregen van Etienne Borloo nog wat nooit eerder gepubliceerde foto’s (eigenlijk dia’s) van de Jefkes festiviteiten anno 1977 … Het was in die tijd heel wat comfortabeler dan nu om met z’n allen tegelijk naar de hoofdvogel te schieten. Afstand houden omwille van covid-19 zou toen mogelijk geweest zijn, maar het was niet nodig.

Jefkes 1977 in beeld

Toen we nog geen witte pruik hadden …
Klik op de afbeelding om het album te bekijken

 

Beeldverslag 2019 – Jefkes (nog eens) op ROBtv

Een ijverige medewerker van ROBtv maakte een kort filmpje van de koningsschieting editie 2019, waarvoor dank. In de aankondiging op de website van ROB (en in een lukraak straatinterview van de reportage) wordt echter gewag gemaakt van de 180e verjaardag van de Jefkes-schietingen. Dat is niet correct

We vierden weliswaar de 180e verjaardag van de heroprichting van de Jefkes maar de vereniging en haar schuttersactiviteiten zijn minstens 375 jaar oud. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de vereniging al in 1626 of (veel) vroeger actief was en dat bij de eerste schietingen  de hoofdvogel op de kerktoren werd geplaatst.

Meer details over de geschiedenis van de Jefkes en de redenen voor die heroprichting kan u terugvinden in de rubriek … “Geschiedenis